Rakan Blogger

Tunang,,satu kelonggaran???

 Assalamualaikum..rasanya dah lama dah tak menulis di blog ni..dah bersawang dah... ^_^
rasanya..tak lambat lagi nak ucap SELAMAT HARI RAYA dekat semua yang sambut..yang puasa tak cukup..jangan la nak raya over2 sgt ye.. :)

tiba2 teringin nak bercerita2 mengenai isu ni..

kalau orang tanya kenapa tiba2 nak tulis pasal cinta ni??
jawapannya..hanya satu.. PEDULI..
peduli akan masalah yang dihadapi sahabat2 yg kurang faham akan konsep tunang itu sndri..jadi diri yang serba kekurangn ni..mncuba untuk menaip serba sedikit pndpt dan mmberi pncerahan setakat yg di ketahui...

___________________________________________________________________________________

MISS hoT 1 : I dah tunang dah,alhamdulilah...kami tak 'couple da sekarang'.. tak de lah dosa SANGAT kn..

MISS Hot 2 : Really!,,,good for you...lepas ni tak ada org nak pertikai couple haram...sebab you dah tunang,bukan couple pun...kan darl..

MISS hoT 1 : betul tu betul...kami dah TUNANG,so..boleh la TEXTING sampai lebam,,CALLING sampai telinga berdarah sekalipun...

MISS Hot 2 : happy la you... i nak tunang jugak la.......seronok gitu.. tak dosa...

MISS Cool : wait..wait..wait...siapa kata tak dosa... layan text bawah ni dulu.. okay girls ^_^

beginilah persepsi masyarakat dan remaja di luar sana yang menganggap bahawa pertunangan merupakan sebuah kelonggaran dalam sebuah perhubungan,.
mengikat tali pertunangan bukanlah sebuah "lampu hijau" bagi sesiapa sahaja tidak kiralah lelaki atau perempuan untuk berhubung..

TETAPI hakikatnya..............

pertunangan adalah sebuah amaran yang kepada pasangan yang berjanji untuk bernikah agar ada persediaan ke alam perkahwinan yang bukan soal mudah atau kisah cinta monyet sekolah menengah.. tetapi tanggungjawab besar yang bukan hanya melibatkan dunia tapi keadaan di akhirat nanti.
pertunangan hakikatnya tidak memberi apa-apa kelonggaran kepada perempuan dan lelaki kerana kenyataannya mereka masih BUKAN MAHRAM dan peraturan dan ikhtilat antara keduanya tetap berlaku walaupun telah bertunang..

BERTUNANG??
persediaan ke alam perkahwinan...soalan lazim...

perempuan...
-solat dah cukup?
-ibadat sunat dah konsisten?
-cinta pada ALLAH lebih dari cinta manusia?
-mahir memasak dan kerja rumah?
-dan lain2 lagi..

lelaki
-solat jemaah istiqamah?
-fasih membaca al-quran?
-mampu memdidik isteri menuju syurga?
-mampu menjadi iman?
-cuukup persediaan(rezeki datangnya dari ALLAH jua)

so...fikir-fikirkanlah...

__________________________________________________________________________

islam bukankah agama yang penuh dengan SEKATAN DAN PERATURAN,
tetapi PENAJAGAAN DAN KESELAMATAN..

kita lihat...didikan islam itu sendiri membawa kepada sebuah benteng perlindungan diri sendiri dimana setiap peraturan ALLAH ada hikmah dan keindahan disebaliknya..

GADIS..apa gunanya duri pada tangkaimu,
andai ia tak mampu melindungi bungamu,
andai dirimu yang indah,dipijak kaki,
maka hilanglah harummu..
hilanglah kehormatanmu...


_pelangi setelah hujan_

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Coretan Saya

0 pujian ikhlas: